Toggle navigation
Læreplads

Læreplads

2-årigt forløb inden for kontor, handel eller butik.

Butiksuddannelser med læreplads

_A7A0699_(1)
Der sker altid noget inden for butiksverdenen. Nye produkter. Nye krav fra forbrugerne. Nye teknologier. Nye vaner. Nye trends. En karriere i butik betyder derfor masser af afveksling, kontakt til mange mennesker og daglige udfordringer.
Med en uddannelse inden for butik (også kaldet detail) kommer du bl.a. til at arbejde med butikkers målgrupper, kundegrundlag og konkurrenter, personligt salg, konceptstyring samt indkøb og budgetlægning. Har du store ambitioner, kan du også bruge uddannelsen til at blive selvstændig eller butikschef for egen afdeling.

Vælg mellem 5 specialer

Butiksuddannelsens læretid i en virksomhed varer 2 år. Her skifter du mellem at arbejde i din virksomhed og deltage i små korte skoleforløb på skolen. Inden for butiksuddannelsen kan du specialisere dig inden for følgende områder:

Valget af speciale afhænger af dine interesser og din læreplads.

Din vej til butiksverdenen

Vejen til et job inden for butiksverdenen kan være mange. Typisk vil din uddannelsesvej begynde via uddannelserne EUD eller EUX. Har du en anden ungdomsuddannelse, kan du stadig gå butiksvejen. Her afhænger dit forløb af, hvilken uddannelsesbaggrund du har.
Både EUD Business og EUX Gymnasiet er direkte veje til en butiksuddannelse. Begge uddannelser afsluttes med 2 års læretid i en virksomhed. Du finder ​flere ​informationer om begge uddannelser her:

Via disse uddannelser får du hurtigt et indblik i detailbranchen, og du lærer nogle af de mange fagtermer at kende. 
Har du allerede afsluttet en anden ungdomsuddannelse, kan du stadig tage en butiksuddannelse. Her vil dit forløb afhænge af, hvilken ungdomsuddannelse du har taget:

 • Handelsgymnasiet (HHX) – du kan søge læreplads inden for butik direkte efter afsluttet HHX-uddannelse
 • student fra stx, htx eller hf – du skal følge et 5 ugers EUS-forløb. Herefter kan du søge læreplads i butik
 • Erhvervsuddannelse – Her skal du begynde på EUD eller EUX. Du vil evt. kunne få merit for fag, du allerede har gennemført.
Er du over 25 år skal du følge en EUV - ErhvervsUddannelse for Voksne. Når du er over 25 år, vil dit uddannelsesforløb typisk være kortere. Forløbet begynder altid med en realkompetencevurdering ift. adgangskravene for det enkelte speciale. 

En realkompetencevurdering er en vurdering af dine samlede kompetencer, som du har erhvervet gennem arbejde, uddannelse og andre erfaringer. Formålet med en realkompetencevurdering er at fastlægge, om du har de nødvendige kompetencer til at få afkortet dit skoleforløb.
For at kunne begynde din læretid i en virksomhed skal du have underskrevet en uddannelsesaftale med en virksomhed. Det er din opgave at finde en læreplads. Vores virksomhedskonsulenter står dog klar til at hjælpe dig hele vejen – både ift. at skabe virksomhedskontakt og til det mere praktiske med at udfylde selve uddannelsesaftalen.

Butikuddannelsens specialer

Convenience med/uden profil

Convenience betyder nemt, hurtigt og bekvemt, og dækker over butikker eller sho...

LÆS MERE

Digital Handel B2C

På uddannelsen kommer du til at arbejde med butikkens webshop - evt. kombineret...

LÆS MERE

Salgsassistent med/uden profil

Uddannelsen giver dig gode muligheder for at arbejde bredt med salg, hvor du læ...

LÆS MERE

Blomsterdekoratør

I uddannelsen kombineres det butiksfaglige med det kreative og håndværksmæssige...

LÆS MERE

Dekoratør / visual merchandiser

Som dekoratør fremstiller og laver du udstillinger og dekorationsopgaver, så va...

LÆS MERE

Tag butiksuddannelsen online

Butiksuddannelse online
Se kurser / forløb

FAQ om butiksuddannelserne

Som butiksuddannet kan du arbejde i en lang række forskellige butikker og virksomheder, herunder supermarkeder, tøjbutikker, elektronikbutikker, boghandlere og mange andre typer detailhandel.

Dine konkrete arbejdsopgaver kan variere afhængig af den specifikke butik og stilling, du er ansat i, men typisk vil du have ansvar for at betjene kunder, vejlede dem i forhold til produkter og ydelser, og sørge for at butikken altid er præsentabel og indbydende.

Dine arbejdsopgaver kan også omfatte varemodtagelse, vareopfyldning, lagerstyring, prismærkning, kassebetjening og kundepleje. Du kan også være ansvarlig for at planlægge og udføre markedsføringsaktiviteter og kampagner, herunder at designe butiksindretning og vinduesudstillinger.

Som butiksuddannet er det vigtigt, at du har gode kommunikations- og samarbejdsevner, samt evnen til at tage ansvar og arbejde selvstændigt. Du skal også have en god forståelse for salgspsykologi og kundeservice, og være i stand til at opbygge langvarige relationer til kunderne.

Over tid kan du udvikle dig og avancere i din karriere inden for detailhandlen, og mulighederne kan inkludere stillinger som butikschef, indkøber, produktchef eller marketingansvarlig, afhængigt af din ambition og evner.
Vi har stor erfaring i at udbyde online undervisningsforløb, som kan give dig adgang til en læreplads inden for butiksbranchen. Følgende forløb udbydes online:

 • EUD - Grundforløb 2: for dig, der gerne vil hurtigt i gang med din læreplads
 • EUX – Grundforløb 2 + studieår: for dig, der både vil have en erhvervsuddannelse og fag på gymnasialt niveau
 • EUX – Studieår: for dig, der allerede har afsluttet grundforløb 2, men som også gerne vil have EUX-studiekompetence inden du begynder på din læreplads
 • EUS 5 uger: målrettet forløb for dig, der er student fra STX, HF og HTX
Online forløb kan være oplagte for dig, der gerne vil have en mere fleksibel hverdag. Bor du i nærheden af Aalborg vil vi dog anbefale dig at følge vores klasseundervisning. Nye hold begynder både i januar og august. 
Du kan blive optaget på en butiksuddannelse, hvis du opfylder ét af nedenstående krav og samtidig har underskrevet en uddannelsesaftale med en virksomhed:

Som udgangspunkt kan du begynde, hvis du har gennemført ét af ovenstående forløb. Har du taget et GF2-forløb skal du minimum have 02 i gennemsnitskarakter i følgende fag:
 • Dansk C
 • Engelsk C
 • Virksomhedsøkonomi C
 • Afsætning C
 • Erhvervsinformatik C
På EUD og EUX vil du på den indledende skoleperiode (grundforløb+studieår) kunne søge SU, hvis du er over 18 år.

Når du begynder på din læreplads (specialeretning), vil du få elevløn af den virksomhed, hvor du er ansat. Du får elevløn fra den dag, hvor din uddannelsesaftale træder i kraft. Elevlønnen udgør ca. 14.000 – 16.000 kr. pr. måned.
En butiksuddannelse kan føre til rigtig mange spændende jobmuligheder i erhvervslivet. Nogle af de mest almindelige stillinger kan fx være:

 • Salgsassistent
 • Salgskonsulent
 • Kundeansvarlig
 • Dekoratør
 • Servicemedarbejder
 • Content manager
 • E-commercer
 • Butikschef
Disse er blot nogle få eksempler på de jobmuligheder, som en butiksuddannelse kan give dig adgang til. Der er mange andre roller og muligheder, afhængigt af dine interesser og erfaring.

Med en butiksuddannelse får du også gode muligheder for videreuddannelse. Du får fx direkte adgang til uddannelser som designteknolog, handelsøkonom og serviceøkonom.
Spørgsmål? Kontakt os
Nana Sigsgaard
Nana Sigsgaard
Studievejleder
Telefontid: kl. 8.00-10.00
Mette Nøhr
Mette Nøhr
SPS-vejleder
Strandvejen
Tina Overvad Skoust Lassen
Tina Overvad Skoust Lassen
Studievejleder
Telefontid: kl. 8.00-10.00