Nyt talenthold med fokus på Bitcoin og kryptovaluta

Er Bitcoin fremtidens penge eller ren gambling? På Aalborg Handelsgymnasium i Turøgade får eleverne nu chancen for at dykke ned i kryptovalutaens verden. Et nyt talenthold med 22 elever skal gennem fem lektioner undersøge Bitcoins muligheder og begrænsninger.
- Eleverne efterspørger det. De har hørt om danskeren Niklas Nikolajsen, der blev kryptomilliardær efter at have stiftet Bitcoin Suisse. Derfor har vi besluttet at starte dette talenthold, hvor eleverne kan fordybe sig i den nye økonomiske teknologi” fortæller lektor Søren Arani Mortensen, der underviser i fagene samfundsfag og matematik.
Bitcoin blev introduceret i 2008, som et svar på de problemer og den mistillid, der opstod i kølvandet på finanskrisen i 2008. Med Bitcoin ønskede man at skabe et digitalt betalingssystem, hvor transaktioner kan ske direkte mellem parter uden behov for traditionelle mellemled såsom pengeinstitutter og centralbanker.
Fra pizzaer til milliarder
Interessen for Bitcoin er ikke ny, men kun få har nok forudset den voldsomme værdistigning, vi har oplevet fra lancering til i dag. I 2010 købte en amerikaner to pizzaer for 10.000 Bitcoins – i dag svarer det til ca. 7 milliarder kroner.
- Det er en af de mest berømte historier i kryptoverdenen. Dengang var Bitcoin næsten værdiløs, men i dag ville de pizzaer være de dyreste i verdenshistorien. Det viser, hvor uforudsigelig og dynamisk denne teknologi er, fortæller Søren.
I dag er én Bitcoin omkring 700.000 kroner værd, og interessen fra store finansielle aktører vokser hastigt.
Digitalt guld eller spekulativ boble?
Bitcoin bliver ofte sammenlignet med guld, fordi mængden er begrænset – der kan maksimalt udstedes 21 millioner Bitcoins. Det kan potentielt beskytte mod inflation, men eksperterne er langt fra enige om kryptovalutaens fremtid.
- Nogle ser Bitcoin som en revolutionerende økonomisk teknologi, mens andre mener, at det blot er en spekulativ boble, der kan briste når som helst. Der er med andre ord en slags penge med både store muligheder og store risici, og netop dét skal vores talenthold undersøge, fortæller Søren Arani Mortensen og fortsætter:
- Uanset om man tror på Bitcoin eller ej, er det afgørende at forstå teknologien bag. Som handelsgymnasium har vi et ansvar for ikke kun at give eleverne indsigt i nye økonomiske tendenser, men også at lære dem at tænke kritisk og vurdere både muligheder og risici ved disse, slutter Søren.Talentholdet har første lektion onsdag d. 26. februar.