Toggle navigation
Læreplads

Læreplads

2-årigt forløb inden for kontor, handel eller butik.

Handelsuddannelser med læreplads

_A7A1606
Brænder du for at arbejde med andre virksomheder, når det gælder indkøb, salg, personaleadministration, handel på tværs af grænser, ekspedition, markedsføring, forhandling, varetransport m.m., så er handel som uddannelsesretning lige noget for dig.
På handelsuddannelsen kommer du til at arbejde på B2B-markedet, hvor virksomheder handler med andre virksomheder. Du kommer til at arbejde bredt og med både små og store virksomheder afhængig af, hvilken type virksomhed du får læreplads i.

Uddannelsen giver en grundlæggende viden om handel med varer i store partier, og du lærer at repræsentere en virksomhed som mellemhandler mellem den og dens kunder og leverandører. En vigtig del af arbejdet går ud på at forhandle en god pris, så varen kan sælges videre med fortjeneste. Derfor lærer du også at indhente tilbud, sammenligne priser og kvaliteter samt at indkøbe varerne i passende mængder.

Vælg mellem 4 specialer

Læretiden inden for handelsuddannelsen varer 2 år. I løbet af din læretid vil du veksle mellem at arbejde i virksomheden og deltage i korte skoleforløb på skolen. Inden for handelsuddannelserne kan du specialiserer dig inden for:

Valget af speciale afhænger af dine interesser og din læreplads.

Din vej til handelsverdenen

Der er flere veje til at få job inden for handelsverdenen. Normalt vil din uddannelsesvej begynde med en EUD- eller EUX-uddannelse. Hvis du har en anden ungdomsuddannelse, kan du stadig få en karriere inden for handel. Her vil dit forløb afhænge af din alder og tidligere uddannelser.
EUD Business og EUX Gymnasiet er begge direkte veje til en handelsuddannelse, og begge uddannelser afsluttes med 2 års læretid i en virksomhed. For yderligere information om de to uddannelser, kan du besøge disse links:

Via begge uddannelser kan du hurtigt få indsigt i handelsbranchen og lære nogle af de vigtigste fagtermer at kende.
Har du allerede afsluttet en anden ungdomsuddannelse, kan du stadig tage en handelsuddannelse. Her vil dit forløb afhænge af, hvilken ungdomsuddannelse du har taget:

  • Handelsgymnasiet (HHX) – du kan søge læreplads inden for handel direkte efter afsluttet HHX-uddannelse
  • student fra stx, htx eller hf – du skal følge et 5 ugers EUS-forløb. Herefter kan du søge læreplads inden for handel
  • Erhvervsuddannelse – Her skal du begynde på EUD eller EUX. Du vil evt. kunne få merit for fag, du allerede har gennemført.
Er du over 25 år skal du følge en EUV - ErhvervsUddannelse for Voksne. Når du er over 25 år, vil dit uddannelsesforløb typisk være kortere. Forløbet begynder altid med en realkompetencevurdering ift. adgangskravene for det enkelte speciale. 

En realkompetencevurdering er en vurdering af dine samlede kompetencer, som du har erhvervet gennem arbejde, uddannelse og andre erfaringer. Formålet med en realkompetencevurdering er at fastlægge, om du har de nødvendige kompetencer til at få afkortet dit skoleforløb.
For at påbegynde læretiden i en virksomhed skal du indgå en uddannelsesaftale med en virksomhed. Det er dit ansvar at finde en læreplads, men vores virksomhedskonsulenter står klar til at hjælpe dig hele vejen igennem processen. De kan hjælpe dig med at oprette kontakt til virksomheder og også med de mere praktiske opgaver, som udfyldning af uddannelsesaftalen.

Handelsuddannelsens specialer

Digital Handel B2B

Som elev inden for Digital handel B2B arbejder du med digitalt salg af varer og...

LÆS MERE

Logistikassistent

Fleksibiliteten er stor i handelsuddannelsen. Som logistikassistent kan dine ar...

LÆS MERE

Handelsassistent - salg

Som handelsassistent kommer du til at betjene kunder, udregne priser, skrive ti...

LÆS MERE

Indkøbsassistent

Indkøb handler om at planlægge og foretage indkøb af varer, der enten skal in...

LÆS MERE

Tag handelsuddannelsen online

Handelsuddannelse online
Se kurser / forløb

FAQ om handelsuddannelserne

En handelsuddannelse er en alsidig uddannelse, der giver dig kompetencer og viden inden for flere forskellige områder af handelsverdenen. Som handelsuddannet vil du typisk have en bred vifte af opgaver, der kan variere fra dag til dag afhængigt af hvilken virksomhed og stilling, du bliver ansat i.

Udover at lære at indhente tilbud, sammenligne priser og kvaliteter samt arbejde med logistik og indkøb, vil du også få kompetencer inden for markedsføring, salg og kundeservice. Du vil lære at opbygge og vedligeholde relationer med kunder og samarbejdspartnere og at analysere og vurdere markedet for at udvikle og tilpasse virksomhedens strategi og produktudbud.

Dit arbejde som handelsuddannet kan være både udfordrende og spændende, og der er gode jobmuligheder inden for både små og store virksomheder. Du får også mulighed for at specialisere dig inden for et bestemt område eller videreuddanne dig, f.eks. til en kommerciel eller økonomisk uddannelse.

Hvis du har iværksætterdrømme, kan du også bruge din handelsuddannelse til at starte din egen virksomhed. Her vil du have brug for dine kompetencer inden for alt fra indkøb og logistik til markedsføring og salg for at drive en succesfuld virksomhed.

Alt i alt giver en handelsuddannelse en solid platform for en karriere inden for handelsverdenen og åbner op for mange spændende muligheder og udfordringer.
Vi har stor erfaring i at udbyde online undervisningsforløb, som kan give dig adgang til en læreplads inden for handelsbranchen. Følgende forløb udbydes online:

  • EUD - Grundforløb 2: for dig, der gerne vil hurtigt i gang med din læreplads
  • EUX – Grundforløb 2 + studieår: for dig, der både vil have en erhvervsuddannelse og fag på gymnasialt niveau
  • EUX – Studieår: for dig, der allerede har afsluttet grundforløb 2, men som også gerne vil have EUX-studiekompetence inden du begynder på din læreplads
  • EUS 5 uger: målrettet forløb for dig, der er student fra STX, HF og HTX
Online forløb kan være oplagte for dig, der gerne vil have en mere fleksibel hverdag. Bor du i nærheden af Aalborg vil vi dog anbefale dig at følge vores klasseundervisning. Nye hold begynder både i januar og august. 
Lyder en handelsuddannelse også som noget for dig? Du kan blive handelselev, hvis du har afsluttet én af nedenstående uddannelser og samtidig underskrevet en uddannelsesaftale med en virksomhed:

Som udgangspunkt kan du begynde, hvis du har gennemført ét af ovenstående forløb. Har du taget et GF2-forløb skal du minimum have 02 i gennemsnitskarakter i følgende fag:

  • Dansk C
  • Engelsk C
  • Virksomhedsøkonomi C
  • Afsætning C
  • Erhvervsinformatik C
På EUD og EUX vil du på den indledende skoleperiode (grundforløb+studieår) kunne søge SU, hvis du er over 18 år.

Når du begynder på din læreplads (specialeretning), vil du få elevløn af den virksomhed, hvor du er ansat. Du får elevløn fra den dag, hvor din uddannelsesaftale træder i kraft. Elevlønnen udgør ca. 12.000 – 15.000 kr. pr. måned.
En handelsuddannelse kan give dig mange muligheder for at starte din karriere i en række forskellige brancher. Nogle af de stillinger, du kan få med en handelsuddannelse er fx: 

  • Account manager
  • Salgssupporter
  • Sælger
  • Handelsassistent
  • Logistikkoordinator
  • Digital specialist
  • Indkøber
  • Projektleder
Stillingerne findes både inden for den private og offentlige sektor, og kan tage udgangspunkt i forskellige brancher såsom: produktion, engroshandel, e-handel, servicevirksomheder, international handel, nonprofit-organisationer etc. 

En handelsuddannelse giver dig også gode muligheder for videreuddannelse. Du får fx direkte adgang til uddannelser som administrationsøkonom, designteknolog, handelsøkonom og offentlig administration.
Spørgsmål? Kontakt os
Nana Sigsgaard
Nana Sigsgaard
Studievejleder
Tina Overvad Skoust Lassen
Tina Overvad Skoust Lassen
Studievejleder
Mette Nøhr
Mette Nøhr
Studievejleder