Jobshadowing i Berlin 2019
Vores første besøg var på Elinor-Ostrom-Schule i det nordlige Berlin. En venlig vicevært viste os vej til administrationen i en charmerende gammel bygning med en særlig charme.
Vi blev modtaget af en meget engageret lærer i virksomhedsinformatik, Markus, der både viste os rundt på skolen, og forklarede om alle de linjer, man kan vælge på deres ”Berufsfachschule”. Markus fortalte os også på en meget personlig måde om at leve i Berlin, om skattevæsen, huspriser, pasning af børn i Berlin, lønninger, ”In-steder i Berlin” og mm. Det var berigende for os at høre om alle disse emner - og at blive opdateret om tyskernes liv samtidig med at vi kunne sammenligne med forholdene i Danmark.
Senere lærte vi også afdelingslederen at kende, som vi havde været i kontakt med, inden vi tog afsted. Alle virkede meget afslappede, og lederen og lærerne havde et godt forhold til hinanden.
Alle i lærerkollegiet siger ”Du” til hinanden og til ledelsen, hvilket er noget usædvanligt i Tyskland, som også vores kontaktperson Markus nævnte ved introduktionen.
Men… som det normalt er i Tyskland, så siger eleverne stadig ”Sie” til deres lærer, og det gælder også for lærerne, som tiltaler eleverne med ”Sie”, dog med fornavn i stedet for efternavn.
Det tyske skolesystem efter 9./10. klasse er alsidigt. Systemet er helt anderledes end i Danmark. Det er utrolig fleksibelt, og eleverne har et kæmpe udvalg af muligheder for at uddanne sig. Skolen, vi besøgte, har også et hav af muligheder, fx at komme fra et job og tage studentereksamen, komme fra erhvervslivet og tage en slags studentereksamen, som kvalificerer dem til en ”semi- studentereksamen”, læse og arbejde samtidigt efter 10. klasse, som hedder ”Das duale System” mv.
Lektionslængden på skolen er 90 minutter. Den helt store forskel fra den undervisning, vi kender fra HHX Aalborg er, at eleverne ikke har adgang til en computer. Skolen råder over computere, men eleverne medbringer ikke deres egne og det prægede undervisningen positivt. Der herskede en dejlig ro i klasseværelset, og alle elever var målrettede og ikke distraherede af de sociale medier, som vi f.eks. oplever i vores undervisning i Aalborg.
I fremmedsprogstimerne blev der stadig brugt ordbog i papirform, da det er det eneste, de må bruge til eksamen, ligesom de alle sad med blyanter og papir.
Det var virkelig en fornøjelse at se koncentrerede elever som i fællesskab løste opgaverne.
Sikke en anderledes teateroplevelse! Vi havde bestilt billetter til stykket ”Im Sonne von Brecht”. 5 skuespillerne dukkede op på scenen og bad som noget af det første tilskuerne om at give dem nogle stikord til emnet på stykket… og så gik de ellers i gang med at improvisere et teaterstykke. Temaet blev tøjindustrien, som nogle ønskede.
Hele stykket blev udført i meget beskedne rammer i den meget kendte tyske forfatter og instruktør Berthold Brechts fodspor. Det var vigtigt for Brecht, at teaterstykker skulle være improviserede, lade tilskuerne tænke og at skuespillerne ikke skulle beskæftige sig med følelser – og det lykkedes i den grad for skuespillerne på denne aften.
Det var en helt speciel og unik oplevelse fik vi den aften!!
Det er et museum, der kunne være meget relevant at tage elever med hen for at høre om og se de mange flugtforsøg, som østtyskerne foretog. Sikke en fantasi, de måtte udvise for at komme til Vestberlin, dog ikke alle med succes. Det var en hård tid.
Hvor heldig kan man have lov til at være - at befinde sig i Berlin i ugen op til d. 9.november, 30 årsdagen for Murens fald. Over alt var der events og plakater, som viste tiden op til murens fald, grænsebilleder og demonstrationer. Og byen var præget af de mange interesserede, som fulgte denne begivenhed på nært hold. Også ved Brandenburger Tor var der plakater, koncerter og en skyline med tyskernes ønsker for fremtiden i form af en blå /gul himmel med papirstrimler med disse ønsker.
I løbet af vores besøg i Berlin besøgte vi flere forskellige virksomheder i Berlin – bl.a. Zamt Projetcts, som er en lokal iværksættervirksomhed, der producerer tasker og tilbehør. Virksomheden ser dog sig selv som en europæisk virksomhed, der får produceret sine produkter i Portugal og Italien med en minimum af skadelige stoffer.
Grundlæggeren Max Reinhardt arbejder og sælger fra sine lokaler i Berlin Mitte samt i 16 andre steder i Berlin. Max Reinhardt er uddannet arkitekt, og arbejder også stadig freelance som arkitekt. Han har nogle helt klare holdninger til sine produkter, hvad angår bæredygtighed og design.
Vi besøgte også Betahouse-Coworking, som huser en del iværksættervirksomheder. Her hørte vi pitches fra forskellige virksomheder, og fik et indtryk at, at coworking er vigtigt for mange iværksættervirksomheder. Det var et meget internationalt arrangement med deltagere fra bl.a. Kina, USA og forskellige europæiske lande. Det gik op for os, hvor stor fokus, der er på networking i de innovative kredse – meget spærndende for os at opleve.
Endelig besøgte vi den danske virksomhed ”Too good to go”. De arbejder i Berlin fra AEG’s tidligere fabriksområde i bydelen Charlottenburg. Her oplevede et meget ungt miljø, som var meget entusiastiske omkring arbejdet med at reducere madspild.
Var vi på en cykeltur i de charmerende bydele Prenzlauer Berg, Friedrichshain og Kreuzberg med en meget professionel og hyggelig guide. Alle 3 bydele er ”in” i dag og efterhånden dyre i Berlin! Vi kom godt omkring mange hjørner af bydelene og fik meget at vide om de forskellige arkitekturer og selvfølgelig om Berlins historie. Så spændende.
Det var en rigtig god afslutning på et ekstrem lærerigt ophold med Erasmus mobilitetsophold i Berlin med utrolig mangfoldige indtryk!!
Af Gitte Beck-Holtebo, Sabina Dafcik og Hanne Jakobsen