Toggle navigation

Klar udmelding fra eleverne om prisloft på studieture

21. januar 2020
Billede1__eb

Elever fra Handelsgymnasiet Aalborg er imod nyt lovforslag, og derfor har tre elever fra HHX i Saxogade lavet en underskriftsindsamling. På blot tre dage har mere end 400 skrevet under på, at de er imod regeringens lovforslag om et loft på egenbetaling til studieture på max 3.000 kr.

Pernille Rosenkrantz-Theil præsenterede den 8. januar et forslag om at sætte loft over egenbetaling til studierejser – nærmere bestemt må det max koste 3.000 kr. Dette lovforslag vil få stor indflydelse for Aalborg Handelsskole, der hvert år sender ca. 400 elever på studieture/studieforløb.

Problemet med lovforslaget er ikke selve loftet for deltagerbetaling. Det kan faktisk være ganske fornuftigt at sætte et prisloft, så alle får mulighed for at deltage på de ordinære studieture. Om grænsen så skal hedde 3.000, 4.000 eller 5.000 kr., må der efterfølgende tages stilling til. Det er dog vigtigt, at eleverne får et fagligt udbytte og et indblik i andre kulturer – og selvfølgelig med fokus på den studieretning og de fag, som eleverne har valgt.

Foruden de almindelige studieture vil det fremsatte lovforslag desværre også i høj grad ramme en anden gruppe elever. Det drejer sig om de elever, der frivilligt har valgt at gå i en international klasse, hvor studieforløbene er både længere og dyrere.

På Handelsgymnasiet Aalborg får elever i de internationale klasser syv ugers studieophold i løbet af alle tre år. Tilbuddet er valgfrit, og selvfølgelig vil syv ugers studieophold til destinationer i både Europa og USA koste mere end den traditionelle studietur, som de øvrige elever får mulighed for i 3.g. Til gengæld får eleverne her en stor international forståelse og endda et anerkendt europæisk EBBD-bevis. Elevernes studieforløb er med både privat indkvartering, undervisning på colleges, virksomhedsbesøg, praktikforløb og selvfølgelig besøg til kulturelle seværdigheder. Alt sammen for at give dem indblik i andre kulturer, udvide deres sprogkundskaber, få indblik i handel på tværs af landegrænser og meget, meget mere.

Hvis vi skal udvikle os er det vigtigt at have fokus på verden omkring os, og med uddannelsesbekendtgørelser der netop sætter fokus på globalisering er det svært at forstå, hvorfor man nu vil afskære eleverne muligheden for at se verden uden for Danmark, Tyskland og Sverige.

Elever giver deres mening til kende:

Tre elever fra Handelsgymnasiet Aalborg har netop udfærdiget nedenstående tekst, som er rundsendt til lokale medier:


JA TAK til loft, NEJ TAK til begrænsninger 

Pernille Rosenkrantz-Theils forslag om et loft for egenbetaling på 3.000 kr. til studieture vil uden tvivl betyde en forringelse af vores uddannelse. Det internationale udsyn vil blive snævret ind til vores nærmeste nabolande og kulturforståelsen vil mindskes. Ministerens forslag vil både berøre rigtig mange gymnasieelever samt elever på landets erhvervsuddannelser. Derfor har vi – tre elever fra Handelsgymnasiet Aalborg - netop lavet en underskriftsindsamling imod det nye forslag – og på blot 3 dage har mere end 400 allerede skrevet under.

Studieture og- forløb er en vigtig tilføjelse til den almene undervisning såvel fagligt som kulturelt. En gymnasial uddannelse er finansieret af staten. Derfor giver det god mening, at der er et loft på udgiften til studieturene, da alle elever skal have lige mulighed for at stifte bekendtskab med fremmede kulturer. Vi forstår fuldt ud ministerens intention. Beløbet på de 3.000 kr. er dog lavt sat, og det vil være svært at sende fx spanskklassen en uge til Barcelona. Studieturenes formål er jo ikke kun at have en klassetur sammen, men også at få en faglig viden med udgangspunkt i den studieretning, som man har valgt. Derfor er der altid fastsat programmer med både fagligt og kulturelt indhold.

Det nye lovforslag vil samtidig påvirke de mange elever, der vælger et internationalt studieforløb. På Handelsgymnasiet er internationale klasser et tilvalg, hvor vi som elever har mulighed for at deltage i studieforløb på alle tre år. Det koster naturligvis mere, da vi sammenlagt er på studieforløb 7 uger i løbet af de tre gymnasieår. Den præmis kender vi dog inden vi tilvælger den internationale klasse. Disse studieforløb er i den grad med til at give os international forståelse og en viden om andre kulturer. Her bliver vi bl.a. privat indkvarteret og modtager undervisning på et college. Samtidig byder forløbene også på både virksomhedsbesøg, praktikforløb og besøg til kulturelle seværdigheder.

Verden er blevet mindre og et internationalt indblik er vigtigt. På Handelsgymansiet Aalborg er FN’s 17 verdensmål i centrum og netop verdensborgerskab er et centralt fokus hos os. Gennemføres lovforslaget vil vores indblik i verden omkring os uden tvivl blive mindre. Og hvem er det til gavn for?

Trine Vejstrup Lund Hansen, Lærke Møller Bornæs & Anne-Sofie Bredahl Frederiksen
HHX-elever ved Handelsgymnasiet Aalborg


Se underskriftsindsamlingen her >

Læs alle nyheder fra Aalborg Handelsskole

10 / 04 / 2024

Tag et AI-kursus på Aalborg Handelsskole

Kunstig intelligens (AI) én af de mest omtalte teknologier lige nu. AI ændrer a...

LÆS MERE
30 / 01 / 2024

Over 40 virksomheder deltager i jobdating på Aalborg Handelsskole

I morgen deltager mere end 40 virksomheder i Aalborg Handelsskoles jobdating-ar...

LÆS MERE
23 / 01 / 2024

Nordea-fonden støtter Aalborg Handelsskole med 1.207.000 kr.

Nye inspirerende læringsmiljøer, der simulerer virkelige arbejdsforhold. Klasse...

LÆS MERE
05 / 12 / 2023

Fire elever fra Aalborg Handelsskole modtager legater

De fire elever Gustav Steen Michaelsen, Anders Enevold Bundgaard, Kasper Kjær J...

LÆS MERE
05 / 12 / 2023

Swipe med omtanke – elever skal lære om god digital adfærd

Selvom de unge i dag har fuldstændig styr på digitale begreber som like, swipe,...

LÆS MERE
17 / 11 / 2023

Vi sætter fokus på Mændenes Internationale Kampdag

I anledning af Mændenes Internationale Kampdag, der formelt set er søndag den 1...

LÆS MERE
14 / 11 / 2023

Klædt på til succes: nyt samarbejde mellem Shaping New Tomorrow og Aalborg Handelsskole

På Aalborg Handelsskoles EUX Gymnasium kan kommende elever se frem til en spænd...

LÆS MERE
30 / 10 / 2023

Fantastisk traineeoplevelse hos Blue Water Shipping

Nanna, Magnus og Sofie – alle fra 3.M i Turøgade – var i sidste uge i tre dages...

LÆS MERE
05 / 10 / 2023

Lærerne hyldes i dag på Aalborg Handelsskole

I dag er det FN’s internationale lærerdag, og det bliver fejret på alle Aalborg...

LÆS MERE
03 / 10 / 2023

Tidligere elev fortalte om marketing i praksis

Den virkelige verden kom helt ind i klasserummet, da GoTutor’s CEO besøgte Hand...

LÆS MERE

Kontakt os

Kontakt Aalborg Handelsskole

Kontakt Aalborg Handelsskole på vores hovednummer tlf. 9936 4600 eller tag dire...

LÆS MERE