Toggle navigation
EUD / EUX Business

EUD / EUX Business

Uddannelser inden for kontor, handel, detail og event.

EUX Business - den erhvervsfaglige studentereksamen

EUX Business er en 4 årig uddannelse, hvor du kombinerer gymnasiale fag med en erhvervsuddannelse inden for én af brancherne kontor, handel, detail (butik) og event. Med andre ord giver EUX Business dobbelt op på muligheder, uddannelse og faglighed.
EUX_opbygning_grafik_mobil

Hvad er EUX Business?

EUX Business, også kaldet Den Erhvervsfaglige Studentereksamen, er en ungdomsuddannelse, der kombinerer en studentereksamen med en erhvervsuddannelse inden for én af brancherne

 • Kontor: for dig, der ønsker at arbejde med administrative opgaver i private eller offentlige virksomheder. Her lærer du om regnskab, bogføring, løn, revision m.m.
 • Handel: for dig, der vil arbejde med salg, indkøb eller logistik mellem virksomheder – det kan både være her i Danmark og på tværs af landegrænser.
 • Butik (detail): branchen er for dig, der gerne vil gøre butikskarriere inden for fx mode, sportsudstyr, elektronik, kosmetik, bolig, bøger eller e-handel. Her er der fokus på salg af varer til alm. forbrugere.
 • Event: for dig, der gerne vil planlægge og koordinere events og skabe gode oplevelser for andre – fx koncerter, arrangementer og sportsevents.

Uddannelsen giver dig samtidig studiekompetence, så du får adgang til at søge ind på en række videregående uddannelser. Uddannelsen er dermed oplagt for dig, der

 • allerede har lagt en karriereplan, og som ønsker et højt fagligt niveau
 • endnu ikke har besluttet dig, om du vil gå gymnasievejen eller tage en erhvervsuddannelse.

På EUX Business er niveauet og tempoet højt fra starten, og du vil opleve en spændende undervisning med erhvervslivet som omdrejningspunkt. Her kombineres teori og praksis, og du vil løbende opleve virksomhedsbesøg og oplæg fra virksomheder, ligesom du vil blive udfordret med cases fra erhvervslivet. Vi gør meget ud af at samarbejde med erhvervslivet. 

Uddannelsens opbygning

EUX Business består som udgangspunkt af et grundforløb (op til 1 års varighed), et studieår og to års elevtid i en virksomhed – sammenlagt fire år:

Den første del af forløbet - grundforløbene + studieåret - foregår på skolen. Her følger du undervisning inden for flere forskellige fag. På EUX Business vil du opleve nye fag som afsætning, virksomhedsøkonomi, IT og innovation, som alle tager udgangspunkt i virkeligheden, og som ruster dig til en fremtid i erhvervslivet. Samtidig får du fag som dansk, matematik og engelsk, så du altid kan vælge at læse videre, hvis det er det, du brænder for.

Efter grundforløbet og studieåret fortsætter du på hovedforløbet, der består af to års elevtid i en virksomhed. Her kan du arbejde med det, du interesserer dig mest for. Du kan fx arbejde inden for områder som kontor, administration, økonomi, revision, shipping, butik, digital handel og indkøb. 

Når du har afsluttet hovedforløbet vil du både få et erhvervsuddannelsesbevis og et EUX-bevis. 

Dit forløb på EUX Business

Afhængig af din alder og evt. tidligere uddannelsesbaggrund, kan dit uddannelsesforløb se forskelligt ud. Dit EUX Business forløb afhænger af din baggrund:

 • Direkte fra 9. eller 10 klasse (eller afsluttet grundskolen for max 2 år siden). Her skal du begynde på Grundforløb 1.
 • Er du under 25 år (og afsluttet grundskolen for mere end 2 år siden), så skal du som udgangspunkt begynde direkte på Grundforløb 2.
 • Er du over 25 år, skal der laves en realkompetencevurdering. Ofte betyder det, at du kan få merit for nogle fag, og dit uddannelsesforløb kan derfor være kortere end normalt.

Dine muligheder med EUX Business

Hvad drømmer du om at arbejde med i fremtiden? Vil du sælge det smarteste modetøj, de nyeste møbler, vil du være skolelærer, eller har du en drøm om at blive selvstændig? Alt dette og meget andet kan du blive med en EUX Business. Efter afsluttet EUX Business uddannelse (4 år) er du:

 • faglært og kan derfor gå direkte ud i et job i en virksomhed.
 • klar til at søge ind på en række videregående uddannelser på både universiteter, erhvervsakademier og University Colleges.

Som elev på EUX Business får du allerede efter afsluttet studieår adgang til visse videregående uddannelser på fx erhvervsakademier og professionshøjskoler. I dette tilfælde vil du få et bevis for at have gennemført EUX 1. del. Vælger du denne vej, skal du dog være opmærksom på, at du ikke får færdiggjort din EUX Business uddannelse. Vi anbefaler derfor, at du gør din EUX Business helt færdig, inden du eventuelt læser videre på videregående udannelser.

En EUX uddannelse inden for business åbner med andre ord mange muligheder for dig, der har store drømme for fremtiden. Lad os hjælpe dig med at finde din egen vej.