EUX Business direkte efter 9./10. klasse

Søger du ind på EUX Business direkte efter 9./10. klasse eller har du afsluttet grundskolen inden for de seneste 14 måneder vil første del af din EUX-uddannelse bestå af et sammenhængende 2-årigt skoleforløb, der inkluderer grundforløb 1, grundforløb 2 samt studieåret.

Når du begynder på EUX Business direkte efter 9./10. klasse får du ét sammenhængende skoleforløb kaldet EUX 1. del, der varer 2 år. Herefter er du klar til hovedforløbet, hvor du er elev i en virksomhed i to år.

EUX Business – den erhvervsfaglige studentereksamen - er for dig, der ønsker at kombinere gymnasiale fag med praktisk erhvervserfaring. De første to år får du fag på gymnasialt niveau, der giver dig mulighed for at læse en videregående uddannelse, mens du på uddannelsens sidste to år kommer ud i en elevplads i en virksomhed inden for ét af områderne kontor, handel, detail/butik eller event.

Inden du begynder på EUX Business skal du vælge en fagretning, som er med til at spore dig ind på, hvilken branche du senere vil arbejde indenfor. På Aalborg Handelsskole udbydes to forskellige fagretninger, som retter sig mod forskellige jobtyper:

 • Administration og ledelse (målrettet jobs inden for kontor og administrationsområdet)
 • Handel og ledelse (målrettet jobs inden for butik, handel mellem virksomheder og event)

Fagretning: Administration og ledelse

Fagretningen Administration og ledelse er for dig, der ønsker at arbejde inden for kontor- og økonomiområdet. Her får du et indblik i virksomheder og dens omverden. Samtidig lærer du om økonomistyring, balancer og budgetter, og du kommer til at arbejde med intern og ekstern kommunikation samt IT inden for kontor. I praksis skal du arbejde med opgavestyring, sagsbehandling og flow på kontorer.

Fagretning: Handel og ledelse

Vælger du fagretningen Handel og ledelse bliver du en del af en verden med butik, handel og event. Her lærer du om virksomheder og deres interessenter. I undervisningen kigger vi nærmere på begreber som omsætning, omkostninger, balance og budgetter. Du kommer bl.a. til at arbejde med koncepter, markedsføring, intern og ekstern kommunikation samt IT. Endelig vil du lære om handel, eksport og internationale forhold.

Dine fag på EUX Business

På EUX Business får du nye fag som afsætning, virksomhedsøkonomi, IT og innovation, som alle tager udgangspunkt i virkeligheden, og ruster dig til en fremtid i erhvervslivet. Samtidig får du fag som dansk, matematik og engelsk, så du altid kan vælge at læse videre, hvis det er det, du brænder for.

Følgende fag er obligatorisk på EUX Business:

 • Dansk A
 • Samfundsfag C
 • Engelsk B
 • Virksomhedsøkonomi B (eller opgradering af Matematik til B-niveau)
 • Matematik C
 • Organisation C
 • Erhvervsinformatik B
 • Afsætning C
 • Almene erhvervsfag (Praksisorienteret undervisning i emner som innovation, kommunikation, sundhed og samarbejde hvor du lærer noget om dig selv, virksomheder og økonomi)
 • Uddannelsesspecifikke fag for uddannelsen (USF-fag)
 • Valgfag på C-/B-niveau (fx innovation, afsætning, erhvervsret, finansiering)

OBS: Der kan dog være mindre ændringer fra år til år.

Der bliver arbejdet meget i projekter, hvor du selv får medansvar for et godt resultat.

Hvem kan begynde på forløbet?

Du kan begynde på forløbet, hvis du:

 • Kommer direkte fra 9. eller 10. klasse (eller det er max 14 måneder siden at du forlod den)
 • Ikke tidligere har været påbegyndt et GF
 • Ikke har afsluttet 1. år af en gymnasial uddannelse

Derudover skal du opfylde de generelle adgangskrav til EUX Business.

Videre forløb efter EUX 1. del

Efter din indledende skoleperiode – EUX 1. del – er du klar til en elevplads i en virksomhed.

Allerede efter EUX 1. del har du dog også mulighed for at læse videre på en erhversakademiuddannelse eller professionsbacheloruddannelse. Vi vil dog anbefale dig at færdiggøre hele din EUX-uddannelse inkl. hovedforløbet, da det åbner op for flere muligheder – bl.a. kan du herefter læse videre på udvalgte uddannelser på universitetet.