Valget af ungdomsuddannelse – et svært valg

8. januar 2019

Af direktør
Rikke Christoffersen,
Aalborg Handelsskole

Hvilken ungdomsuddannelse er den rigtige for mig? Hvor passer jeg bedst ind? Skal jeg vælge samme uddannelse som mine venner og veninder? Eller skal jeg gå efter min mavefornemmelse og vælge den uddannelse, som jeg selv har tænkt på?

For nogle synes valget af ungdomsuddannelse let og ukompliceret. For andre er de mange muligheder nærmest uoverskuelige og i takt med, at flere nye uddannelseskombinationer dukker op, stiger frygten for ikke at vælge det rigtige. At vælge ungdomsuddannelse er for mange unge et opbrud med det kendte og trygge miljø fra grundskolen, men det er også et valg, som vi alle på ét eller andet tidspunkt skal træffe.

I disse uger sidder mange unge midt i dilemmaet omkring valg af ungdomsuddannelse. De fleste er sikkert allerede blevet spurgt et utal af gange af venner, forældre, bedsteforældre, onkler og tanter – hvad vil du efter folkeskolen? Og når den uendelige strøm af interesserede spørgsmål er forstummet, dukker spørgsmålene op inde i én selv. For hvad er rigtigt for lige netop mig? Hvad skal jeg prioritere? Betyder mit valg, at jeg skal adskilles fra alle mine gode venner? Kommer jeg til at fortryde mit valg?

Når vi træffer et valg, åbner det op for nogle muligheder og lukker samtidig af for andre. Det er et grundvilkår, som gælder alle valg i livet – også i forbindelse med uddannelsesvalg. Og netop det at vælge ungdomsuddannelse er ét af de første større valg, vi som unge bliver stillet overfor. Det er her, vi for første gang skal mærke efter, følge hjertet og træffe vores egne beslutninger – til trods for usikkerhed og bekymring.

Måske kender du eventyret om Alice i Eventyrland. På et tidspunkt står Alice også over for et valg. I fortællingen spørger hun derfor Filurkatten til råds om, hvilken vej hun skal vælge. Og svaret fra Filurkatten er faktisk ret genialt - også set med uddannelsesbriller: 

Alice havde løbet forvirret rundt i skoven – og ramlede pludselig ind i Filurkatten, som hun spurgte om vej:
Alice: "Hvad skal jeg gøre - hvor skal jeg dog gå hen nu?".
Filurkatten svarer: ”Det afhænger af, hvor vil du hen?”.
Alice: ”Det ved jeg faktisk ikke”.
Filurkatten: ”Jamen så er det jo nemt nok, for så er alle veje jo lige gode.”

Som forældre, søskende, ven eller måske kæreste forsøger du sikkert efter bedste evne at bakke op og støtte den unge i processen, som lige nu skal vælge sin vej. Men i sidste ende er der én, der skal leve med valget, og som får en ny dagligdag – nemlig den unge, der lige nu står med beslutningen.

Er du én af dem, der lige nu sidder midt i uddannelsesvalget? Prøv at stille dig selv spørgsmålet: Hvor vil jeg hen? Forsøg at spore dig ind på de uddannelser og fag, som interesserer dig. Overvej dit valg og følg ikke nødvendigvis flokken. Vi lever i en verden, hvor vi gerne vil det hele, men faktum er, at det kan vi ikke! Vi SKAL træffe valg. Mærk derfor efter dybt i maven – og vælg ud fra dine interesser, dit hjerte og dine fremtidsdrømme. Så vil du også opleve, at der nok skal komme nye venner, gode undervisere og et spændende socialt miljø på den uddannelse, du tilmelder dig. Vælger du med hjertet, findes der kun gode uddannelsesvalg!Aalborg Handelsskole  |  Strandvejen 25  |  9000 Aalborg  |  Telefon 9936 4600  |  EAN 5798 0005 54375  |  ah@ah.dk